Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως ή Αλβιζία

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizzia julibrissim, Fabaceae) είναι φυλλοβόλο καλλωπιστικό δέντρο με καταγωγή από τις νοτιοδυτικές και ανατολικές περιοχές τις Ασίας. Ανήκει στο γένος Albizzia και όχι στο γένος Acacia που ανήκουν οι άλλες ακακίες. Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως Ακακία Κωνσταντινουπόλεως γιατί πιστεύεται ότι το δέντρο αυτό πρωτοήρθε στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στην Τοσκάνη, από την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα είναι γνωστή και σαν ακακία η ροδομέταξη εξαιτίας της χαρακτηριστικής μορφής των λουλουδιών της. Άλλωστε το όνομα του είδους της  «julibrissim» έχει περσική προέλευση και δηλώνει τα «μεταξένια άνθη» της.
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι από τα φυτά που προσαρμόζονται εύκολοα σε διάφορα περιβάλλοντα. Έτσι έχει εγκατασταθεί πολύ καλά στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια τόσο στους κήπους όσο και στα πάρκα, στις πλατείες, σε δενδροστοιχίες δρόμων και άλλους δημόσιους χώρους.

Μορφολογία της Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως

Αναπτύσσεται γρήγορα, φτάνει σε ύψος και διάμετρο 4-10 m και δημιουργεί πλατιά κόμη σαν ανοιχτή ομπρέλα. Ο φλοιός του δέντρου έχει γκρίζο χρώμα και σχετικά ανώμαλη επιφάνεια. Το φύλλωμα δεν είναι πολύ πυκνό αλλά έχει ιδιαίτερη μορφή χάρη στα διπλά σύνθετα φύλλα του. Κάθε σύνθετο φύλλο αποτελείται από 8-20 ζεύγη σύνθετων φυλλαρίων και κάθε σύνθετο φυλλάριο, από 15-30 ζεύγη μικρά φυλλάρια.
Τα άνθη αναπτύσσονται πολλά μαζί σχηματίζοντας κεφαλές. Δεν έχουν πέταλα κι αυτό που φαίνεται από το άνθος είναι οι μεγάλοι και λεπτοί στήμονες που έχουν μήκος 2-3 cm και χρώμα λευκοκίτρινο και ρόδινο. Οι στήμονες μοιάζουν με θυσάνους από μεταξένιες κλωστές.
Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως ανθίζει όλο το καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Μετά την ανθοφορία τα άνθη μετατρέπονται σε καρπούς που μοιάζουν με ξεραμένα φασολάκια (χέδροπες) και περιέχουν 10-20 σπόρους.
Τα άνθη της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως είναι ελαφρώς αρωματικά και προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα.

Φροντίδες – Πολλαπλασιασμός της Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε αλατούχα εδάφη. Ωστόσο τα γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση εδάφη ευνοούν την ανάπτυξή της. Αντέχει στην ξηρασία αλλά αναπτύσσεται καλύτερα όταν δέχεται πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για τη φύτευσή της προτιμότερα είναι τα ηλιόλουστα σημεία αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στην ημισκιά. Δεν χρειάζεται προστασία από το κρύο του χειμώνα, καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -20οC.
Συνήθως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αφήνεται να αναπτυχθεί ελεύθερα και δεν χρειάζεται κλάδεμα. Κάποιες φορές όμως που η μεγάλη της ανάπτυξη δημιουργεί πρόβλημα, χρειάζεται κλάδεμα για περιορισμό της ανάπτυξης και διατήρηση του σχήματος. Το κλάδεμα αυτό καλό είναι να γίνεται στο τέλος του χειμώνα.
Σε παραγωγική κλίμακα η ακακία Κωνσταντινουπόλεως πολλαπλασιάζεται με σπόρο που έχει υποστεί επεξεργασία σε ζεστό νερό για 24 ώρες. Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο. Ένας ακόμα τρόπος πολλαπλασιασμού είναι ο εμβολιασμός της πάνω σε κοινή ακακία.
Ιδανική περίοδος για να μεταφυτευτεί η ακακία Κωνσταντινουπόλεως στην τελική της θέση στον κήπο είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρούαριο- Μάρτιο.

Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως στον κήπο

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως δημιουργεί πλατιά κόμη και είναι ιδανικό δέντρο για σκίαση. Έτσι στον κήπο μπορεί να φυτευτεί κοντά στο καθιστικό, το μπάρμπεκιου ή στον χώρο που προορίζεται για παιδικό παιχνίδι. Ακόμα είναι κατάλληλο για φύτευση στη θέση ανοιχτού χώρου παρκαρίσματος, όπου θα διακοσμήσει το χώρο και θα σκιάσει το παρκαρισμένο όχημα.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα σταγονίδια της θάλασσας και μπορεί να αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιους κήπους. Εξαιτίας της μεγάλης του ανάπτυξης δεν συνιστάται η φύτευση σε φυτοδοχεία για τη διακόσμηση μπαλκονιών.

pigi: http://www.gardenguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου