Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

πεύκο




Δέντρο ψυχρόβιο κωνοφόρο μεγάλου ύψους 20-40 μέτρων. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, και είναι ανθεκτικό σε παγετούς και σε καύσωνες. Το βρίσκουμε στη χώρα μας μόνο σε μεγάλο υψόμετρο στα βουνά της Βορείου Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο Περιβόλι Γρεβενών , στα Πιέρια, Όλυμπο, (θέση Φούρνος), Βέρμιο, Βόρας Αριδαίας, Λαϊλιά (Σέρρες), Όρβηλο , Ροδόπη 
Τα πεύκα είναι γυμνόσπερμα, αειθαλή, ρητινοφόρα κωνοφόρα δένδρα με 90 περίπου είδη ανά τον κόσμο, που ανήκουν στην οικογένεια Πευκίδες λατ. Pinaceae. 
Ο φλοιός είναι παχύς και αυλακωτός, τα φύλλα βελονοειδή και φύονται κατά σπονδύλους, παραμένοντας στο πεύκο από 2 μέχρι 17 χρόνια. Στη βάση τους περιβάλλονται από ένα μεμβρανώδη κολεό και το χρώμα τους είναι ανοιχτό ως σκούρο πράσινο. 
Όλα τα βλαστικά μέρη του δέντρου διατρέχονται από αδενικά στοιχεία που έχουν την μορφή αγωγών παράγοντας ρητίνη και αιθέρια έλαια. 
Στη βάση κάθε μονοετούς βλαστού αναπτύσσονται αρσενικοί και θηλυκοί κώνοι.Είναι οι «καρποί» του πεύκου γνωστοί με την ονομασία κουκουνάρια. 
Στην Ελλάδα βρίσκουμε 8 είδη πεύκου που είναι αυτοφυή. Το κοινό πεύκο . Το μαυρόπευκο . Το δασόπευκο ή λιάχα . Το βουνόπευκο . Το Θασίτικο πεύκο . Το Μακεδονίτικο ή Βαλκανικό πεύκο . Η κουκουναριά ή ήμερο πεύκο 


Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα, είναι πευκόμελο. Το γεγονός αυτό καθιστά το πεύκο το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό .. Oι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Eύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος και η Pόδος.
Μετά και από τις τελευταίες πυρκαγιές αλλά και την επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο θεσμός της αναδάσωσης σε όλη την Ελλάδα.

Το κουκουνάρι σχηματίζεται πάνω στο δέντρο και έχει σχήμα κωνικό, ωοειδές και σφαιρικό. Το μήκος του είναι από 8-15 εκατοστά ενώ οι σπόροι του που βρίσκονται εσωτερικά χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ωριμάσουν.
Την άνοιξη του 3ου έτους, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τα ώριμα κουκουνάρια ανοίγουν και απελευθερώνουν τους σπόρους.

Συλλέγουμε τους σπόρους που έχουν πέσει κάτω από το δέντρο ή αφού εντοπίζουμε τα κουκουνάρια που έχουν αρχίσει να ανοίγουν, τα κόβουμε και τα αφήνουμε στον ήλιο ώστε να ανοίξουν και άλλο και να βγουν οι σπόροι πολύ εύκολα.
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΜΑΣ

Τι χρειαζόμαστε; 
Ελάχιστά χρήματα για την αγορά χώματος. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χώμα από μία γλάστρα που τα φυτά της έχουν ξεραθεί). 
Άδεια μπουκάλια από γάλα ή χυμούς πορτοκαλάδας (χάρτινα tetrapak χωρητικότητας: 1/2, 1 ή 2 λίτρων). 
Σπόρους (Έχουν δοκιμαστεί πεύκα και κυπαρίσσια με μεγάλη επιτυχία. Πάντα όμως να επιλέγουμε τα ελληνικά είδη από την χλωρίδα της περιοχής μας ώστε να μην γίνεται μίξη με άλλα είδη δέντρων εισαγωγής ή άλλης περιοχής). 
Mικρά ξύλινα ή κατά προτίμηση πλαστικά καφάσια (γιατί αντέχουν ποιό πολύ κατά την μεταφορά στο βουνό αλλά και γιατί συνήθως μετά το τέλος μιας λαϊκής υπαίθριας αγοράς τα πετάνε στα σκουπίδια κατά εκατοντάδες οπότε μπορούμε να τα μαζέψουμε χωρίς κάποιο κόστος). 
Μεράκι και όρεξη για δημιουργία.
Εγώ χρησιμοποίησα γλαστράκια γιατί τα βρήκα φθηνά από κάποιον φίλο που έχει φυτώριο.



ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 

Παίρνουμε τα άδεια κουτιά τα κόβουμε από πάνω με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι και ανοίγουμε 2-3 τρύπες στο κάτω μέρος για φεύγουν τα νερά όταν θα τα ποτίζομε (οι τρύπες ανοίγουν πολύ εύκολα και με ένα κατσαβίδι).
Τοποθετούμε τα κουτιά στα καφάσια και τα γεμίζουμε με χώμα (γεμίζουμε τα 2/3 του κουτιού). 
ΠΡΟΣΟΧΗ το χώμα που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. (Σημείωση: Ένα τσουβαλάκι χώμα καλής ποιότητας κοστίζει περίπου 3 ευρώ τα 20 λίτρα).  
Παίρνουμε τους σπόρους του κουκουναριού και τους ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Όσοι μείνουν στην επιφάνεια του νερού είναι χαλασμένοι. Αν τους ανοίξουμε θα δούμε ότι είναι άδειοι ή χαλασμένοι. Όσοι πάνε στον πάτο του ποτηριού είναι έτοιμοι για φύτεμα. Τους αφήνουμε λίγη ώρα ώστε να μουσκέψουν αλλά προσοχή δεν τους βγάζουμε από το μαύρο περίβλημα τους. 
Φυτεύουμε τον σπόρο της κουκουναριάς 2-3 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Οι σπόροι έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερους από ένα σπόρο σε κάθε χάρτινο κουτί. Τοποθετούμε τα καφάσια στον ήλιο και τα ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μπορούμε το βράδυ που είναι ποιό κρύο το περιβάλλον να τα σκεπάζουμε με ένα νάιλον ώστε να κρατούν μια ζεστή θερμοκρασία. Το πρωί όμως θα πρέπει να το βγάζουμε και τελικά όταν σκάσουν οι σπόροι να μην το ξαναβάλουμε ώστε να δυναμώσει και να σκληρύνει το φυτώριο μας.
Αν στο χώρο υπάρχουν πουλιά θα πρέπει να σκεπάσουμε το φυτώριο μας και με ένα δίχτυ γιατί τα πουλιά βλέπουν το αφράτο χώμα και ψάχνοντας για σκουλήκια τρώνε και τους σπόρους μας. Υπολογίστε ότι σε 1τμ. αντιστοιχούν περίπου 300 φυτά!!!

ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ


  • ·         Όταν το δέντρο μας μεγαλώσει περίπου 30-40 εκατοστά μετά από 2-3 χρόνια είναι έτοιμο για να το φυτέψουμε στο έδαφος. Επιλέγουμε το φθινόπωρο όπου η ζέστη έχει ελαττωθεί κατά πολύ αλλά και που τώρα ο καιρός είναι βροχερός ώστε το δέντρο να έχει την υγρασία που χρειάζεται.
  • ·          Ανοίγουμε ένα λάκκο περίπου 40 εκατοστά βάθος και 40 εκατοστά διάμετρο ώστε να χωράει ολόκληρη την μπάλα του δέντρου. Για να βγει εύκολα από το χάρτινο κουτάκι το σχίζουμε με ένα μαχαιράκι ή με ένα ψαλίδι αλλά καλό είναι να το έχουμε αφήσει απότιστο μερικές μέρες ώστε η μπάλα του χώματος να είναι ποιο σκληρή και να μην τρίβεται.
  • ·         Αν το χώμα του εδάφους είναι πολύ σκληρό τότε εκεί που έχουμε σκάψει ρίχνουμε ένα κουβά νερό ώστε να πάρει υγρασία το έδαφος.
  • ·         Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μας με προσοχή να μην σπάσει η μπάλα μέσα στην τρύπα και το σκεπάζουμε σιγά σιγά με το χώμα που βγάλαμε αφαιρώντας ότι πέτρες υπήρχαν. Στο τέλος το πατάμε με τα πόδια μας προσεχτικά γύρω γύρω από τον κορμό του.
  • ·         Αν στο μέρος που το έχουμε βάλει φυσάει συχνά του βάζουμε και ένα καλάμι και το δένουμε μαζί με το δέντρο ώστε να μην μπορεί να λυγίσει το δεντράκι σε δυνατό αέρα.
  • ·         Το ποτίζουμε και αν είναι δυνατόν το επισκεπτόμαστε συχνά τον πρώτο καιρό.


Πηγή:http://green4all.blogspot.gr
           www.melopolio.com
          http://www.asxetos.gr
          http://www.vita.gr
          en.vikipedia.org
          pinenut.com
https://el.wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου