Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Βελανιδιά





Οι βελανιδιές (Δρυς -Quercus) είναι μια μεγάλη ομάδα αείφυλλων και φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων που βρίσκονται άγρια στην Ευρώπη, την Ασία, την Βόρεια Αφρική και την Νότια και Βόρεια Αμερική. Οι βελανιδιές ποικίλουν στην εμφάνιση τόσο, ώστε είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μερικές ανήκουν στο ίδιο είδος. Ωστόσο έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τους πασίγνωστούς καρπούς τους τα βελανίδια.

Η βελανιδιά ήταν πηγή τροφής για τους πληθυσμούς της Ευρώπης. το Νοέμβριο γίνετε οι συγκομιδή τον βελανιδιών.«Το βελανίδι είναι ένας καρπός από τον οποίο δεν πετιέται τίποτα. Το καπάκι του χρησιμεύει, όπως και παλαιότερα, στην κατεργασία και τη βαφή δερμάτων, δίνοντας μια ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση έναντι των χημικών (σ.σ. παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τα καπάκια των βελανιδιών, επειδή περιέχουν τανίνες, για την αύξηση της ανθεκτικότητας των δερμάτων), Από τον καρπό παράγεται ζωοτροφή και παρασκευάζεται αλεύρι, μαγειρικό λάδι και βάση για καλλυντικά.

Τα φύλλα και ο φλοιός της βελανιδιάς είναι τα κύρια μέρη που χρησιμοποιούνται σαν φαρμακευτικά. Ο χυμός από τη σύνθλιψη των φύλλων μπορεί να εφαρμοστεί επάνω σε πληγές, και το διάλυμα που παράγεται από φύλλα διαποτισμένα με βραστό νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα ξαναμμένα μάτια, επειδή είναι ικανό ψυκτικό. Χρησιμοποιήστε την ίδια λοσιόν για οποιοδήποτε χτύπημα, γδάρσιμο, ή κάψιμο και ακόμη ως στοματικό διάλυμα για πληγωμένα ούλα. Επίσης ανακουφίζει τον πονόλαιμο. Το αφέψημα του φλοιού χρησιμοποιείται για να μειώσει τον πυρετό, την διάρροια, τη δυσεντερία, την αμυγδαλίτιδα, τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. για να φτιάξετε το αφέψημα χρειάζεστε 1 κουταλάκι θρυμματισμένο φλοιό για κάθε φλιτζάνι κρύο νερό. Σιγοβράστε για 5-10 λεπτά. Προτεινόμενη δοσολογία: 3 φορές από ένα ποτήρι κρασί τη μέρα. 
Ο φλοιός πρέπει να συλλέγεται από τη βελανιδιά σε μικρά κομμάτια τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Σιγουρευτείτε  ότι τα κομμάτια είναι λεία και χωρίς λεκέδες. Προσεκτικά αποκόψτε τα από λεία κλαδιά ή από κορμούς μικρότερους των 10 εκατοστών, προσέξτε να μην καταστρέψετε το δέντρο. Ο φλοιός περιέχει δεψίνη που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή δέρματος και σπάγκου.
Ένα υποκατάστατο καφέ μπορεί να φτιαχτεί από βελανίδια. Ψιλοκόψτε τα και ψήστε τα μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Μετά αλέστε τα και ψήστε τα πάλι.



Η βελανιδιά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει νέκταρ και γύρη  νωρίς την Άνοιξη ενώ στην συνέχεια από αρχές Ιουνίου ξεκινάει η παραγωγή μελιτώματος που είναι και η σημαντικότερη για εμάς τους μελισσοκόμους. Εκκρίνει πλούσιο μέλι τόσο από τα φύλα της όσο και από τους καρπούς της (βελανίδια) πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες μελιτοεκκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αναφορές μελισσοκόμων κάνουν λόγω για διάρκεια πάνω απο δύο μήνες, δηλαδή αρχίζει αρχές Ιουνίου και πολλές φορές τελειώνει Τέλος Αυγούστου.



Η βελανιδιά δίνει μέλι δυο φορές το χρόνο. Την πρώτη φορά στο φύλλωμα και τη δεύτερη στο βελανίδι.
Όταν δίνει μέλι το καταλαβαίνεις από τα φύλλα. Τα φύλλα έχουν πάνω τους υγρασία/κόλλα, αν γλύψεις ένα φύλλο θα είναι γλυκό. Η βελανιδιά είναι μια πιο σίγουρη πηγή μελιτώματος σε σχέση με άλλα μελιτώματα...Το βελανίδι δίνει λίγο αργότερα. Θα το καταλαβαίνεις από το μέλι που έχει στο κάτω μέρος του. Ή από τα μυρμήγκια που θα το γεύονται. 

Το κύριο αρνητικό της βελανιδιάς είναι ότι καθώς προχωράει η μελιτοφορία, και παρουσιάζονται συνθήκες ξηρασίας το μελίτωμα σκληραίνει – γίνεται σαν τσίχλα – ένα πράγμα, ξινίζει και οι μέλισσες δεν το συλλέγουν. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, χρειάζεται μια καλή βροχούλα προκειμένου να το ξεπλύνει και να δώσει εκ νέου νέο χυμώδες μελίτωμα. Η βελανιδιά δεν επηρεάζεται απο τις βροχοπτώσεις, μάλιστα τις χρειάζεται, και όταν πέσει βροχή αυτή ξανά δίνει μέσα σε 2-3 ημέρες. Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγω για πλούσιους τρύγους, με πεντανόστιμο μέλι, όταν οι χρονιές έχουν έντονες βροχοπτώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο και τα δέντρα έχουν πολλούς καρπούς.

 Η Βελανιδιά πολύ σκούρο μέλι, σχεδόν μαύρο, υποτιμημένο για πολλά χρόνια έχει βρει σήμερα τη θέση του.
• Γοητεύει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που αγαπούν τις έντονες γεύσεις.

• Το μέλι της βελανιδιάς αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια. 

πιγες: http://beesplants.blogspot.gr
          http://www.valentine.gr
          https://dasarxeio.com
          http://melissologia.great-forum.com
          orinimelissa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου